Στο δεύτερο και τελευταίο άρθρο περί "εισαγωγής στην κρυπτογραφία" , θα αναφερθώ στην δεύτερη και τρίτη περίοδο μαζί ,μιας και η δεύτερη ξεκινά μόλις απο το 1900 μ.χ και φτάνει εως το 1950 μ.χ, ενώ η τρίτη απο το 1950 μ.χ έως σήμερα..... και φυσικά όσο φτάσει μέχρι να αλλάξει ξανά στο μέλλον.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑΣ :
Είναι εκείνη που καλύπτει και τους δύο παγκόσμιους πολέμους της ιστορίας, οι οποίοι ήταν η αφορμή να αναπτυχθεί τόσο όσο δεν είχε συμβεί εδώ και 3000 χρόνια.
Τα κρυπτοσυστήματα αυτής της περιόδου αρχίζουν να γίνονται πολύπλοκα, και να αποτελούνται από μηχανικές και ηλεκτρομηχανικές κατασκευές, οι οποίες ονομάζονται «κρυπτομηχανές». Η κρυπτανάλυση τους, απαιτεί μεγάλο αριθμό προσωπικού, το οποίο εργαζόταν επί μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ ταυτόχρονα γίνεται εξαιρετικά αισθητή η ανάγκη για μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Παρά την πολυπλοκότητα που αποκτούν τα συστήματα κρυπτογράφησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η κρυπτανάλυση τους είναι συνήθως επιτυχημένη.
Οι Γερμανοί είχαν το καταπληκτικό Enigma (Αίνιγμα) ( ακόμα χρωστάω το αφιέρωμα...)
Η πρώτη συσκευή Enigma εφευρέθηκε από τον Γερμανό μηχανικό Άρθουρ Σέρμπιους στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το μοντέλο και οι παραλλαγές του χρησιμοποιήθηκαν εμπορικά από της αρχές της δεκαετίας του 1920 και υιοθετήθηκαν από στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες από διάφορες χώρες, πιο αξιοσημείωτα από την Ναζιστική Γερμανία πριν και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Για την επίλυσή του, κατασκευάστηκε απο τους Πολωνούς κρυπταναλυτές το 1938 το Bombe
και αργότερα,όταν προστέθηκαν και παραλλαγές στον κώδικα,απο Πολώνους,Βρετανούς και Γάλλους μαθηματικους και κρυπτογράφους με την πολύτιμη βοήθεια του Alan Turing το περίφημο Colossus
Οι Ιάπωνες τους κώδικες JN-25 και το μηχάνημα Red, στο οποίο επειδή κάποια γράμματα ήταν στανταρισμένα και το έσπασαν αρκετά εύκολα,το αντικατέστησαν με το Purple, στο οποίο η διάταξη άλλαζε αυτόματα κάθε 9 ημέρες
Οι κρυπτογράφοι του αμερικανικού ναυτικού (σε συνεργασία με Βρετανούς και Ολλανδούς κρυπτογράφους μετά από το 1940) έσπασαν αρκετά κρυπτοσυστήματα του Ιαπωνικού ναυτικού. Το σπάσιμο του κώδικα JN-25, οδήγησε
στην αμερικανική νίκη στη Ναυμαχία της Μιντγουέι καθώς και στην εξόντωση του Αρχηγού του Ιαπωνικού Στόλου Ιζορόκου Γιαμαμότο.
Οι συμμαχικές κρυπτομηχανές που χρησιμοποιήθηκαν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο περιλάμβαναν το βρετανικό TypeX όπως επισης και το πιο πολύπλοκο αμερικανικό SIGABA. Και τα δύο ήταν ηλεκτρομηχανικά σχέδια παρόμοια στο πνεύμα με το Enigma, με σημαντικές εν τούτοις βελτιώσεις. Κανένα δεν έγινε γνωστό ότι παραβιάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα στρατεύματα στο πεδίο μάχης χρησιμοποίησαν το M-209 και τη λιγότερη ασφαλή οικογένεια κρυπτομηχανών M-94. Οι Βρετανοί πράκτορες της Υπηρεσίας "SOE" χρησιμοποίησαν αρχικά ένα τύπο κρυπτογραφίας που βασιζόταν σε ποιήματα (τα απομνημονευμένα ποιήματα ήταν τα κλειδιά)
Typex
Sigaba
M-209
Οι Πολωνοί είχαν προετοιμαστεί για την εμπόλεμη περίοδο κατασκευάζοντας την κρυπτομηχανή LCD Lacida
Η ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑΣ :
Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από την έξαρση της ανάπτυξης στους επιστημονικούς κλάδους των μαθηματικών, της μικροηλεκτρονικής και των υπολογιστικών συστημάτων. Η εποχή της σύγχρονης κρυπτογραφίας αρχίζει ουσιαστικά με τον Claude Shannon τον ο πατέρας των μαθηματικών συστημάτων κρυπτογραφίας ο οποίος καθιέρωσε μια στερεά θεωρητική βάση για την κρυπτογραφία και την κρυπτανάλυση. Εκείνη την εποχή η κρυπτογραφία εξαφανίζεται και φυλάσσεται από τις μυστικές υπηρεσίες κυβερνητικών επικοινωνιών όπως η NSA.
Χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλές εφαρμογές της καθημερινότητάς μας όπως :
- Ασφάλεια συναλλαγών σε τράπεζες δίκτυα - ΑΤΜ
- Κινητή τηλεφωνία (ΤΕΤΡΑ-ΤΕΤΡΑΠΟΛ-GSM)
- Σταθερή τηλεφωνία (cryptophones)
- Διασφάλιση Εταιρικών πληροφοριών
- Στρατιωτικά δίκτυα (Τακτικά συστήματα επικοινωνιών μάχης)
- Διπλωματικά δίκτυα (Τηλεγραφήματα)
- Ηλεκτρονικές επιχειρήσεις (πιστωτικές κάρτες, πληρωμές)
- Ηλεκτρονική ψηφοφορία
- Ηλεκτρονική δημοπρασία
- Ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο
- Συστήματα συναγερμών
- Συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης
- Εξυπνες κάρτες
- Ιδιωτικά δίκτυα
- Word Wide Web
- Δορυφορικές εφαρμογές (δορυφορική τηλεόραση)
- Ασύρματα δίκτυα (Hipperlan, bluetooth, 802.11x)
- Συστήματα ιατρικών δεδομένων και άλλων βάσεων δεδομένων
- Τηλεσυνδιάσκεψη - Τηλεφωνία μέσω διαδικτύου (VOIP)
και όλα αυτά μέσα απο πολλύπλοκες εφαρμογές αλγορίθμων και υπολογιστικών συστημάτων
ΤΕΛΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
"ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ"....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου