ainigmatica000

ainigmatica000
Το blog αυτό δημιουργήθηκε για τους λάτρεις των αινιγμάτων και της κρυπτογραφίας.Εκτός απο τα κύρια άρθρα (μερικά εκ των οποίων εκτός απο έρευνα θα συνδιάζονται και με χιούμορ),στο κομμάτι της ψυχαγωγίας μπορούμε να "παίζουμε" λύνοντας δικά μας κρυπτογραφήματα.O "νικητής" μπορεί να μου στέλνει με τη σειρά του να αναρτώ το δικό του κρυπτογράφημα το οποίο θα προσπαθούμε να λύσουμε και πάει λέγοντας!!Και άν υπάρχει θέληση και όρεξη για συνεργασία...ποιός ξέρει...υπάρχουν τόσα άλυτα παγκοσμίως γνωστά κρυπτογραφήματα που περιμένουν τις λύσεις τους!!!

24 Αυγ 2016

Χειρόγραφο Βόινιτς ( Voynich Manuscript)



  

  Mε αφορμή την πιστή ανατύπωση του χειρόγραφου (που φυλάσσεται σε βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Γέιλ) απο τον Ισπανικό εκδοτικό οίκο Siloe,είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια αναφορά στον άλυτο γρίφο που ονομάζεται χειρόγραφο Βόινιτς. 




   
   Το χειρόγραφο πήρε την ονομασία του, απο τον άνθρωπο που το αγόρασε και το έφερε στην επιφάνεια... ένας Πολωνοαμερικανός παλαιοβιβλιοπώλης ονόματι Wilfrid Voynich, ο οποίος το αγόρασε το 1912 

    Η ιστορία του χειρόγραφου είναι ακόμα γεμάτη κενά, ειδικά σε ό,τι αφορά στις απαρχές της.Πολλά ονόματα έχουν προταθεί για τον πιθανό συγγραφέα του χειρογράφου
   Από τη στιγμή που το αλφάβητο δεν ανήκει σε καμιά γνωστή γλώσσα και το κείμενο δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί, η μόνη χρήσιμη πληροφορία για την προέλευση και την ηλικία του βιβλίου είναι οι εικόνες -ειδικά τα ρούχα και οι κομμώσεις των ανθρώπων που εικονίζονται, και ένα-δύο κάστρα που περιλαμβάνονται στα διαγράμματα. Όλα αυτά είναι Ευρωπαϊκά και βασισμένοι σε αυτές τις ενδείξεις, οι περισσότεροι ειδικοί χρονολογούν το χειρόγραφο μεταξύ του 1450 και του 1520.

   
   

    Το κείμενο έχει προφανώς γραφτεί από τα αριστερά προς τα δεξιά, με ένα κάπως ατημέλητο δεξί περιθώριο, όπως φαίνεται στις σελίδες του χειρογράφου. Οι μεγάλες ενότητες χωρίζονται σε παραγράφους, που μερικές φορές σημαδεύονται από κουκκίδα στο αριστερό περιθώριο.Ρέει στρωτά, όπως συμβαίνει όταν ο συγγραφέας καταλαβαίνει τι γράφει· το χειρόγραφο δίνει την εντύπωση ότι κάθε χαρακτήρας αποτυπώθηκε με τρόπο φυσικό, χωρίς προηγούμενη σκέψη.



ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ



    Το κείμενο είναι σύνθεση 170.000 γλύφων(ορολογία μορφής ενός γράμματος ή συμβόλου στην γλωσσολογία και την τυπογραφία) , που χωρίζονται μεταξύ τους με μικρά κενά. Οι περισσότεροι από τους γλύφους είναι γραμμένοι με ένα ή δύο απλές γραμμές. Ενώ υπάρχει διαφωνία για το αν ορισμένοι γλύφοι είναι διακριτοί ή όχι, αρκεί ένα αλφάβητο 20–30 γλύφων για όλο σχεδόν το κείμενο. Εξαίρεση αποτελούν σπανιότεροι χαρακτήρες, που απαντώνται μία ή δύο φορές ο καθένας. Δημιουργήθηκαν διάφορα αλφάβητα μεταγραμματισμού, προκειμένου να εξισωθούν οι γλύφοι του χειρογράφου με λατινικούς χαρακτήρες, για λόγους κρυπτανάλυσης, όπως για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Αλφάβητο Βόινιτς. 


    Η στατιστικη ανάλυση των λέξεων του κειμένου(έχουμε κάνει τετοιο μάθημα σε άλλο αρθρο!!!) έδειξε ότι ακολουθούν την κατανομή μιας φυσικής γλώσσας.Μερικές λέξεις απαντώνται μόνο σε συγκεκριμένες ενότητες, ενώ άλλες σε ολόκληρο το χειρόγραφο. Υπάρχουν ελάχιστες επαναλήψεις στις «λεζάντες» που συνοδεύουν τις εικόνες. Στη "βοτανική" ενότητα, η πρώτη λέξη κάθε σελίδας συναντάται μόνο στη συγκεκριμένη σελίδα και μπορεί να είναι το όνομα του φυτού.
   
    Από την άλλη, η «γλώσσα» του χειρόγραφου έχει αρκετές διαφορές με τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν λέξεις με περισσότερα από δέκα «γράμματα», ενώ υπάρχουν λίγες λέξεις με ένα ή δυο γράμματα. Η κατανομή των γραμμάτων μέσα στις λέξεις είναι επίσης κάπως περίεργη: κάποιοι χαρακτήρες υπάρχουν μόνο στην αρχή των λέξεων, κάποιοι μόνο στο τέλος, και άλλοι μόνο στη μέση-μια κατανομή που απαντάται στα Αραβικά, αλλά όχι στο ρωμαϊκό, ελληνικό ή κυριλλικό αλφάβητο. Ωστόσο το (τελικό) σίγμα γράφεται στα ελληνικά με διαφορετική μορφή όταν είναι στο τέλος μιας λέξης.

   Οι επαναλήψεις των λέξεων φαίνονται πιο συχνές απ' ό,τι στις ευρωπαϊκές γλώσσες: υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια λέξη εμφανίζεται μέχρι και τρεις φορές στη σειρά. Λέξεις που διαφέρουν μόνο κατά ένα γράμμα, επίσης, επαναλαμβάνονται με ασυνήθιστη συχνότητα.

   Υπάρχουν μόνο λίγες λέξεις στο χειρόγραφο γραμμένες σε μορφή που μοιάζει με λατινική γραφή. Στην τελευταία σελίδα υπάρχουν τέσσερεις γραμμές κειμένου, γραμμένες με (κάπως παραμορφωμένα) λατινικά γράμματα, εκτός από δυο λέξεις που είναι στη γραφή του υπόλοιπου κειμένου. Το κείμενο των γραμμών αυτών μοιάζει με τα ευρωπαϊκά αλφάβητα του 15ου αιώνα, αλλά οι λέξεις δε βγάζουν νόημα σε καμία γλώσσα. 

   Επίσης, σε μια σειρά διαγραμμάτων στην «αστρονομική» ενότητα τα ονόματα δέκα μηνών (Μάρτη έως Δεκέμβρη) είναι γραμμένα στο λατινικό σύστημα, με ορθογραφία που παραπέμπει στις μεσαιωνικές γλώσσες της Γαλλίας ή της Ιβηρικής χερσονήσου. Όμως δεν είναι γνωστό αν αυτά τα ψήγματα λατινικής γραφής ήταν μέρος του αρχικού κειμένου ή προστέθηκαν αργότερα.





   Για την γλώσσα υπάρχουν πάμπολλες θεωρίες για επίδοξες απόπειρες λύσης,και φυσικά οσα δεν φτάνει η αλεπου...υπάρχει μια θεωρία που μιλά για απάτη .Τα περίεργα χαρακτηριστικά του κειμένου (όπως οι διπλές και τριπλές λέξεις), το ύποπτο περιεχόμενο των εικονογραφήσεων (όπως τα "συγκολλημένα" φυτά), η απουσία ιστορικών αναφορών και η σθεναρή αντίστασή του στις προσπάθειες αποκωδικοποίησης έχουν κάνει πολλούς να πιστεύουν πως δεν αναφέρεται σε τίποτα και δεν είναι τίποτα άλλο απο μια καλοστημένη φάρσα της εποχής.
   Το κύριο επιχείρημα για την αυθεντικότητα του κειμένου είναι γενικά ότι το χειρόγραφο είναι πολύ περίπλοκο για να κατασκευάστηκε με σκοπό την εξαπάτηση. Πολλοί σοβαροί γλωσσολόγοι και ιστορικοί έχουν διαπιστώσει ότι το χειρόγραφο είναι πολύ περίπλοκο και ενδιαφέρον. Οι απάτες, ειδικά εκείνης της εποχής, τείνουν να είναι άτεχνες και χοντροκομμένες. Αν το χειρόγραφο είναι όντως απάτη, είναι παρ'όλα αυτά μια πολύ περίτεχνη απάτη, και το ερώτημα του γιατί δημιουργήθηκε παραμένει σε κάθε περίπτωση αναπάντητο. Οι μελετητές γλωσσών έχουν επισημάνει ότι το χειρόγραφο διαθέτει ορισμένες στατιστικές λέξεων που απαντώνται στις φυσικές γλώσσες, και τις οποίες δεν έχει, γενικά, το τυχαία δημιουργημένο κείμενο.


   Τώρα, μετά από προσπάθεια 10 ετών ο εκδοτικός οίκος που πήρε την άδεια να το διαθέσει στο εμπόριο, αλλά σε λίγα αντίτυπα (για την ακρίβεια 898),είναι μια διαδικασία λεπτή και χρονοβόρα, που θα πάρει μήνες για την ολοκλήρωσή της. Κάθε αντίγραφο θα τιμάται εξάλλου 7.000-8.000 ευρώ, με την εκτύπωση να γίνεται σε ειδικό χαρτί με όψη παλαιωμένου.



   Όποιος προλάβει να το αγοράσει και διαθέτει και το ευτελές αυτό ποσό,καλή του τύχη στην επίλυση....μακάρι να προλάβουμε να δούμε λοιπόν καμια λύση σε ένα απο τα μεγάλα άλυτα μυστήρια!! 








extra οληροφορίες : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF_%CE%92%CF%8C%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%84%CF%82
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου